Translate

Žiūrėti į dangų gali nemokamai...!!!

2019-11-26

Kaip aš kovoju su baltasparniais



Baltasparniai čiulpia įvairių augalų sultis. Dėl to augalas prasčiau auga, silpsta ir vysta. Nuo jų pavyksta apsisaugoti ir prevencinėmis priemonėmis, tokiomis kaip tinkamos temperatūros ir oro drėgmės palaikymas, augalų maudymas/valymas, naujų namo parsineštų augalų pirminis atskyrimas ir t.t.
Bet šį sykį pasidalinsiu informacija, ką aš darau, kai mano augalus užpuola baltasparniai.
Susiurbiu. Prieš nešant maudyti augalą, kiek eina nuo jo ir aplink, siurbliu nusiurbiu didžiuosius baltasparnius. Taip darau tam, kad nepradėtų skraidyti visur. Svarbu įsitikinti, kad iš siurblio jie neišskris. Nepamirškite saugoti pačio augalo. 
Pašalinu negyvas augalo dalis. Pašalinu visas negyvas, pageltusias ar kitaip pasikeitusia augalo dalis.
Nuplaunu. Augalus plaunu švelnia drungno vandens srove.
Pakeičiu viršutinį žemių sluoksnį. Pakeičiu arba pašalinu viršutinį (~1cm) žemių sluoksnį.
Nupurškiu skystu kalio muilu (ŽALIASIS). Tai natūrali augalų priežiūros priemonė, nekenkia žmogui ir aplinkai. Koncentruotas, prieš naudojimą atskiedžiamas vandeniu. Nupurškus augalas pasidengia apsaugine plėvele, kuri apsaugo augalą nuo žalingo aplinkos poveikio.
Išvalau augalo laikymo vietą. Prieš parnešant augalus atgal su tuo pačiu kalio muilu išvalau visą jo stovėjimo vietą, vėliau nuvalau šlapia, švaria šluoste.
Lipnios gaudyklės. Visada numaudžius, nupurškus naudoju dar ir lipnias kenkėjams gaudyti skirta juosteles. Jų galima įsigyti buitinių ar sodo prekių parduotuvėse (aš perku „Depo“ parduotuvėje). Juos itin traukia geltonos ir baltos spalvos juostos.
Siūlau pabandyti gaudykles pasigaminti patiems:
1. Ant geltono kartono užtepkite pelėms gaudyti skirtų klijų. Tokias juosteles galima susmaigstyti į žemę, pakabinti ant augalo ar pritvirtinti prie vazono.
2. Galite pasigaminti ir kitaip: į stiklainio dangtelį galite pripilti tiršto.
Nepamirškite pasirūpinti visais šalia esančiais augalais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą